Seča drveća u Keniji izaziva bijes zbog novog autoputa u Najrobiju

Šljunak, gola zemlja i panjevi označavaju rutu super-autoputa u izgradnji u glavnom gradu Kenije, Najrobiju, uznemirujući ekolozi - posebno nakon samita COP26.


Redovi uglavnom autohtonog drveća koji su se nekada nalazili na trasi novog autoputa u Najrobiju sa četiri trake dužine 27 km (16 milja) su oboreni dok se izgradnja bliži kraju.


Ni ukrasne palme - neke od njih zasađene ubrzo nakon nezavisnosti od britanske kolonijalne vladavine 1960-ih - nisu pošteđene ni.


Prošle godine je predsjednik spasio stoljetnu smokvu koja je bila na meti uklanjanja nakon negodovanja javnosti - ali glasovi aktivista o stotinama drugih su ugušeni.


Elizabeth Wathuti, iz Inicijative zelene generacije, koja je ranije ovog mjeseca bila među onima koji su okupili svjetske lidere u Glasgowu kako bi smanjili utjecaj klimatskih promjena , uništena je uništenjem u srcu jedne od glavnih gradskih saobraćajnica.


"Ranije smo geografski zacrtali 200 stabala označenih za sječu samo duž avenije Kenyatta. To je žalosno stanje stvari", rekla je ona za BBC.


Razaranja su već vidjela jata roda marabua i drugih ptica koje su sjedile i gnijezdile se na drveću kako migriraju u visoke zgrade u centru grada.

Nalog o suspenziji je zanemaren

Autoput koji finansiraju Kinezi, od kojih je neki podignut, povezaće glavni aerodrom na istoku sa zapadnim predgrađima. Namjera mu je olakšati prelazak grada i osloboditi druge puteve od ozloglašenih saobraćajnih gužvi u Najrobiju.


Pre nego što je projekat vredan 550 miliona dolara (410 miliona funti) počeo prošle godine, zvanični izveštaj o uticaju na životnu sredinu je rekao da će više od 4.000 mladih i zrelih stabala biti posečeno .


Takođe je označio svoj "veliki negativan uticaj" na kvalitet vazduha i vode tokom izgradnje.


U odgovoru vladini zvaničnici rekli su da će kineski izvođač radova zasaditi drveće na drugom mjestu - pet za svako posječeno.


Ali to neće biti u Najrobiju - a ekolozi strahuju da se takva obećanja možda neće održati.


Paul Gacheru iz Nature Kenya ističe da se malo vodi računa o tome koliko je staro drveće koje se siječe - i koliko je vremena bilo potrebno da raste.


"Oni rade na uljepšavanju. Stavljaju malo trave, nešto cvijeća. Ali vrijednost tog cvijeća u odnosu na stablo koje je posječeno ne može biti jednaka", rekao je gospodin Gacheru.


Gospođa Wathuti se slaže: „Programeri kažu: 'U redu je. Samo ćemo posaditi nova stabla negdje drugdje.' Ali ovo nije u redu i mi u srcu znamo da to nije u redu. Svako drvo u gradu se računa i svako drvo u gradu mora živjeti."


Ovo nepovjerenje je podstaknuto nakon što se saznalo da je dio autoputa trebao zadirati u park Uhuru u centru grada .


Ovu kultnu zelenu površinu spasili su 1990-ih ekolozi, predvođeni pokojnim dobitnikom Nobelove nagrade za mir Wangari Maathai , osujetivši plan tadašnje vladajuće stranke da tamo izgradi svoje ogromno sjedište i trgovački kompleks.


Dizajn autoputa je naknadno izmijenjen - ali koalicija ekoloških organizacija, uključujući Green Generation Initiative i Nature Kenya, otišla je na sud u junu 2020. da zaustavi projekat, tvrdeći da je prošao bez javnih konsultacija.


Ipak, izgradnja i sječa drveća su nastavljeni, uprkos zakonu koji nalaže obustavu radova do odluke suda za okoliš.


Prema Marku Odagi, iz organizacije Natural Justice - koja je također dio koalicije, problem se svodi na detalje.


Izvještaj o odobrenju projekta malo je pokazao kako će se China Road and Bridge Corporation (CRBC) nositi s utjecajem na okoliš prije, tokom i nakon izgradnje.


"Javna konsultacija bi zahtijevala da nam daju te informacije", rekao je Odaga za BBC.

Aktivista ubijen

Najrobi se prostire između šuma na zapadu i travnjaka savana na istoku, a kroz njega teku tri rijeke.


Popularno je poznat kao "Zeleni grad na suncu", ali njegove zelene površine posvuda izjedaju komercijalni i infrastrukturni razvoj - nije kriv samo autoput u Najrobiju.


Na sjeveru i istoku grade se ogromne obilaznice koje izbacuju crvenu prašinu i kamenje u ionako zakrčene kvartove.


Na jugu je izgrađena brza pruga kroz nacionalni park, za koji aktivisti kažu da predstavlja prijetnju divljim životinjama.


Drveće koje oblaže puteve u predgrađima također je posječeno kako bi se stvorio prostor za džinovske bilborde.


Bez upozorenja, Uhuru Park i Central Park u Najrobiju su nedavno zatvoreni na tri mjeseca - službeno kako bi bili uređeni.


Ovo je izazvalo konsternaciju jer su se od tada pojavile fotografije građevinskih radova koji se tamo odvijaju . Prošle godine, vrtovi Uhuru su na sličan način bili zatvoreni bez upozorenja - vlasti su tada objasnile da se radi o stvaranju memorijalnog područja za heroje nezavisnosti.


Ali opet, nedostatak konsultacija ljuti mnoge stanovnike.


A šanse su naslagane protiv zaštitnika prirode.


U julu, istaknuta ekološka aktivistica Joannah Stutchbury ubijena je u blizini svoje kuće u Najrobiju.


67-godišnjak je dobijao prijetnje smrću zbog kampanje protiv uništavanja šume Kiambu od strane programera koji su promatrali glavnu lokaciju na periferiji grada.


Kritičari kažu da vlada napreduje sa autoputem u Najrobiju jer predsjednik Uhuru Kenyatta želi da se završi prije nego što napusti funkciju - to se smatra njegovim projektom naslijeđa.


CRBC je saopćio da će se otvoriti šest mjeseci prije roka na vrijeme za izbore sljedećeg avgusta.


No, sumnja se i u to da li će autoput zaista ublažiti zastoje u gradu jer će vozači morati da plaćaju putarinu da bi ga koristili. Neki ga vide kao put za bogate u gradu u kojem većina ljudi koristi matatu minibuse za putovanje.


Gospođa Wathuti kaže da bi oni u vladi radije trebali imati na umu zdravlje grada kada razmatraju svoje nasljeđe. Ona kaže da su zelene površine pluća grada - područja koja su važna i za mentalno zdravlje njegovih stanovnika.


„Tugujem jer sečenjem drveća kako bi se stvorilo više prostora za puteve, potkopavamo osjećaj za djelovanje i smisao djece i mladih.“


Comments

Popular posts from this blog

Talibani su ubili ili nestali desetine bivših avganistanskih snaga, navodi grupa za ljudska prava

Bjegunac iz Sjeverne Koreje zarobljen nakon 40-dnevnog lova

Zelenski navodi plan državnog udara koji uključuje Ruse