posljednja zemlja sa nultom koronavirusom,

Izolirana Kina, posljednja država koja se bori protiv nuklearne infekcije, odlučuje suzbiti svaku infekciju

U većem dijelu pandemije, grupa mjesta u azijsko-pacifičkom području dovela je infekcije na nulu, postajući utočište bez virusa u svijetu opustošenom ovim patogenom. Sada, s porastom delta varijante i širenjem vakcina, samo jedna se još uvijek čvrsto drži tog cilja uklanjanja Covid-19: Kina. 

Budući da se Novi Zeland sprema odstupiti od strategije nulte tolerancije, izolacija Kine je potpuna, čime se povećava ulog u tome koliko će se dugo moći držati priručnika koji zahtijeva zatvorene granice, nagle blokade i ponovljene poremećaje društvenih i ekonomskih aktivnosti. 

Mjesta Covid Zero jedno po jedno, poput Singapura i Australije, odlučila su da je pristup neodrživ, umjesto toga okrećući se cijepljenju kako bi zaštitili ljude od ozbiljnih bolesti i smrti, a istovremeno umanjili pokušaje kontrole broja infekcija. 

Nasuprot tome, čini se da je kineska odlučnost da suzbije svaku infekciju samo ojačala, iako je 75% njenog ogromnog stanovništva potpuno cijepljeno. Zemlja se sada bori sa svojim četvrtim rastom izazvanim deltom u dva mjeseca, a ove sedmice je zatvorila prefekturu u zapadnoj provinciji Xinjiang zbog dvije asimptomatske infekcije tokom najvećeg turističkog perioda. 

Kinesko područje Hong Konga, koje je do sada izbjegavalo lokalni prijenos delte, također je jasno stavilo do znanja da je njegov status globalnog financijskog središta manje važan od veza s kopnom i zajedničkog cilja eliminacije. 

Zadatak će vjerojatno postati još teži kako se hladno vrijeme - uslovi u kojima se virus najbolje širi - spušta. Za tri mjeseca Peking će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara, koji će dočekati hiljade sportista iz cijelog svijeta. 

"Covid Zero je srednjoročno do dugoročno neodrživo", rekao je Peter Collignon, ljekar zaraznih bolesti i profesor na Medicinskom fakultetu Australijskog nacionalnog univerziteta. “Delta pokazuje gotovo nemogućnost toga. Teško je vidjeti kako će Kina ove zime uspjeti doći do nule Covida. " 

Ipak, status je postao politička točka ponosa za Kinu, a vlasti trube o svom uspjehu u suzbijanju virusa kao ideološkoj i moralnoj pobjedi nad SAD -om i drugim nacijama koje virus sada tretiraju kao endemične.

Kineska strategija Covid-Zero riskira da ostane godinama izolirana

Novog Zelanda stožer 

Planirana smjena Novog Zelanda naglašava rastuću besmislenost eliminacijske strategije. Sredinom avgusta zemlja je ušla u najviši nivo ograničenja kada je jednoj osobi u Aucklandu dijagnosticiran Covid-19. Ne radi u kancelariji. Nema izlaska na večeru, u teretanu ili crkvu. U većini slučajeva ne izlazite iz kuće. 

Sedam sedmica kasnije, i dalje izvještava o više od dvadeset infekcija dnevno, što je navelo premijerku Jacindu Ardern da u ponedjeljak prizna da "dugi periodi strogih ograničenja nisu doveli do nula slučajeva".  

"Ali to je u redu", rekla je. “Eliminacija je bila važna jer nismo imali vakcine. Sada to radimo, pa možemo početi mijenjati način na koji radimo. ”

To je prilagođavanje koje su već napravili Singapur i Australija, dva druga hvaljena primjera obuzdavanja. U oba mjesta, umor stanovništva porastao je zbog ciklusa zaustavljanja i zaustavljanja i ograničenja putovanja koji su nametnuli sedmice obavezne karantene za nove dolaske. Zvaničnici na Tajvanu rekli su da je eliminaciju bilo teško postići ranije ove godine nakon velike epidemije, iako se sada ne prijavljuju slučajevi nekoliko dana zaredom. 

Odustajanje od cilja nulte tolerancije sada ne znači da je strategija bila pogrešna od početka. Pristup je omogućio ovim ekonomijama da suzbiju smrtne slučajeve od Covid-a na vrlo nizak nivo, prolazeći period pandemije prije vakcine sa malom štetom-za razliku od SAD-a i Evrope. Novi Zeland je pretrpio 27 smrtnih slučajeva povezanih s Covidom, dok je u Singapuru zabilježen samo 121. 

"Ako se Novi Zeland može široko cijepiti, dobiti pristup novim tretmanima i oprezno otvoriti, oni će izbjeći pandemiju s malim ekonomskim ili zdravstvenim gubicima", napisala je Devi Sridhar, predsjednica globalnog javnog zdravlja na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Edinburghu u Škotskoj. "Uspjeli su pritisnuti pauzu i čekati naučna rješenja ka održivom izlasku." 

Stepen kontrole 

Sada je pitanje kako će izgledati kineska izlazna strategija. Izvijestila je o dva nova lokalna slučaja 5. oktobra, po jedan u svakoj od epidemija - u Harbinu i Xinjiangu - koje su trenutno u toku. 

U najnovijem požaru u Xinjiangu testiraju se desetine hiljada stanovnika, dok je Yining grad zaustavio sve vozove i letove i zatvorio lokalne autoputeve, izvještava The Paper. 

Utvrđeno je da su dvije osobe zaražene u gradu Horgosu 3. oktobra, koji se graniči s Kazahstanom. Iako je svih 38.376 stanovnika testirano i utvrđeno je da su na virus negativni, a dva izvorna slučaja su bila asimptomatska, svim turistima u prefekturi Horgos koja se nalazi u - Yili - spriječeno je da se vrate kući i rečeno im je da ostanu u zatvorenom do daljnjeg. Lokalne vlade su im dogovarale hranu i smještaj, izvještava Beijing Youth Daily.

Najnoviji proboj pratio je konture ranijih. Zvaničnici su zatvorili sjeverni grad Harbin nakon što je jedan pacijent hospitaliziran u septembru. Luka Ningbo, jedna od najprometnijih na svijetu, zatvorena je u kolovozu, dok je proizvodnja pogodila zbog ograničenja. 

Sporadična oživljavanja vjerojatno neće prestati, kažu stručnjaci za javno zdravstvo. Ali kineska autoritarna vlada uvijek je bila sposobna za podvige izvan mašte većine drugih zemalja. 

"Vrsta kapaciteta i stupanj kontrole koju mogu vršiti su izuzetni", rekao je Michael Baker, profesor na Odsjeku za javno zdravlje Univerziteta u Otagu u Wellingtonu, koji je član tehničke savjetodavne grupe vlade Novog Zelanda za Covid-19. „To je daleko iznad onoga što možemo učiniti, ne samo sa stanovišta resursa, već i društvene licence koju vlade imaju. Ne bismo mogli vršiti kontrolu kakvu Kina može izvršiti, čak ni u postizanju dobrog kraja, a to je suzbijanje epidemije. ” 

Zvaničnici u Kini rekli su da se neće zauvijek držati Covid Zero, iako će razmotriti promjenu tek kada pristup više ne funkcionira ili ako su troškovi previsoki - čiji parametri nisu objavljeni. Od gradskih vlasti se traži da stvore posebne karantenske objekte u koje bi se moglo smjestiti na hiljade inozemnih dolazaka do kraja oktobra, što ukazuje na to da se vjerojatno neće ublažiti teška ograničenja putovanja u bliskoj budućnosti.  

Postizanje eliminacije omogućilo je da život u Kini bude uglavnom normalan tokom većeg dijela 2020. i 2021. godine, pokrećući njenu ekonomiju, iako su većinu drugih uništile mjere ublažavanja različite efikasnosti. No, kako se njegova oštra ograničenja i ograničenja kretanja nastavljaju ove godine - a zapadne ekonomije nastavljaju s punim radom nakon cijepljenja - utjecaj počinje biti sve dublji. Rast maloprodaje usporio se u kolovozu na 2,5% u odnosu na godinu dana ranije, što je daleko ispod ekspanzije od 7% koju su procijenili analitičari. 

Najbolja i najgora mjesta za učenje dok učimo živjeti s deltom

Bez obzira na kinesku toleranciju prema pristupu, neki stručnjaci kažu da bi se utočišta bez Covid-a ipak mogla vratiti. Vlade poput Novog Zelanda mogle bi oživjeti cilj ako i kada budu dostupne nove medicinske mogućnosti.

"Možda dostižemo granice onoga što možemo učiniti s našim trenutnim alatima za uklanjanje prijenosa", rekao je Baker, koji vjeruje da je strategija Covid Zero još uvijek na stolu. "Mogli bismo otkriti da su sljedeća generacija vakcina protiv virusa Covid ili antivirusnih lijekova toliko učinkovita da mogu prilično efikasno ukloniti virus." 


Comments

Popular posts from this blog

Talibani su ubili ili nestali desetine bivših avganistanskih snaga, navodi grupa za ljudska prava

Bjegunac iz Sjeverne Koreje zarobljen nakon 40-dnevnog lova

Zelenski navodi plan državnog udara koji uključuje Ruse