Polexit -ove spekulacije

Poljska će biti u evropskoj porodici nacija: premijer Morawiecki o "Polexit" spekulacijama

Poljski premijer Mateusz Morawiecki odbacio je u petak spekulacije o "Polexitu" i ustvrdio da Poljska želi ostati u Evropskoj uniji (EU). Do razvoja dolazi dan nakon značajne sudske presude za koju su stručnjaci rekli da bi mogla dovesti do razvoda Poljske od EU, poput izlaska Velike Britanije.

"Poljsko mjesto je i bit će u evropskoj porodici nacija", rekao je Morawiecki u objavi na Facebooku, dodajući da je pridruživanje bloku "jedan od vrhunaca posljednjih decenija" za Poljsku, kao i za Evropsku uniju, kako citira novinska agencija AFP.

Vrhovni poljski sud u četvrtak je presudio da su neki članovi ugovora o EU "nekompatibilni" s poljskim ustavom i upozorio institucije EU da "ne djeluju izvan okvira svojih nadležnosti" miješanjem u pravosuđe zemlje.

Presuda kojom se odbacuje supremacija EU-a, rekao je francuski ministar za Evropu Clement Beaune za televiziju BFM-TV u intervjuu, "vrlo ozbiljna ... postoji rizik od de-facto izlaska" Poljske iz EU. "Ne želim izlaz Poljske", dodao je.

Poljska i EU se ne slažu oko reformi pravosuđa koje je uvela poljska vladajuća desničarska stranka Pravo i pravda (PiS), a za koju Brisel upozorava da ugrožava demokratiju zemlje.

Međutim, Komisija EU je rekla da će upotrijebiti sve raspoložive alate kako bi osigurala primat zakona EU u Poljskoj.


Comments

Popular posts from this blog

Talibani su ubili ili nestali desetine bivših avganistanskih snaga, navodi grupa za ljudska prava

Bjegunac iz Sjeverne Koreje zarobljen nakon 40-dnevnog lova

Zelenski navodi plan državnog udara koji uključuje Ruse