Merckova pilula Covid-19 mora

Merckova pilula Covid-19 mora se kombinirati s drugim tretmanima kako bi se spriječila rezistencija, kaže stručnjak 

Eksperimentalne pilule kompanije Merck & Co. za Covid-19 trebale bi biti popraćene drugim tretmanima čim budu dostupne kako bi se smanjio rizik od rezistencije na lijekove koja bi ograničila njegovu učinkovitost, rekao je direktor fondacije Welcome Jeremy Farrar.

Iako ga regulatori još nisu odobrili, Merckov molnupiravir je ocijenjen kao potencijalni proboj, jer bi mogao biti relativno jeftin i jednostavan za izradu, ne zahtijeva infuziju i pokazao je da smanjuje rizik od hospitalizacije tokom ispitivanja. Ipak, možda će ga biti potrebno kombinirati s drugim lijekovima kako bi se spriječila rezistencija, rekao je Farrar.

Otpor se javlja kada se virusi i bakterije razviju kako bi otupili ili pobijedili mehanizam napada lijekova. To je stalna briga za antivirusne lijekove i antibiotike, a već je primijećeno kod Covid tretmana, poput terapije antitijelima Eli Lilly & Co. Farrar je sugerirao da Merckova pilula neće biti izuzetak, unatoč optimizmu da bi to moglo biti moćno novo oružje u borbi protiv pandemije. 

"Pomisao da biste mogli imati lako dostupan oralni lijek koji biste mogli uzeti čim posumnjate na infekciju - to je ogroman napredak na globalnoj razini", rekao je Farrar. Ali naglasio je važnost što brže kombinacije s drugim lijekovima kako bi se "odgodio početak rezistencije".

Raniji eksperimenti

Iako ovo uvijek zabrinjava antiinfektivne lijekove, izgleda da je vjerovatnoća da će postati ozbiljan problem za molnupiravir mala, rekao je Nick Kartsonis, stariji potpredsjednik kliničkog istraživanja zaraznih bolesti i cjepiva u Merck Research Labs. Raniji eksperimenti s drugim virusima pokazali su da je evolucija rezistentnih mutacija rijetka, rekao je. 

Tijek liječenja je kratak, što znači da virusi imaju male šanse da evoluiraju u rezistentne oblike. Drugi razlog leži u mehanizmu djelovanja lijeka. Pionir od strane istraživača sa Univerziteta Emory i drugih akademskih centara, a kasnije licenciran od Merckovog partnera Ridgeback Therapeutics LP, molnupiravir djeluje unoseći greške u genetski materijal koronavirusa. Greške se zatim repliciraju sve dok virus ne nestane.

Merckova analiza pokazala je da se greške izazvane lijekom šire manje ili više nasumično po virusnom genomu. To znači da virus ima manje mogućnosti za razvoj mutantnih oblika koji će prevladati te greške. 

"To samo po sebi čini otpor teškom stvari", rekao je Kartsonis. 

Ipak, iako Merck trenutno ne koristi kombinacije, molnupiravir bi mogao biti učinkovitiji ako se koristi s drugim lijekovima koji se pokažu uspješnima, rekao je Kartsonis. To bi također moglo dodatno smanjiti potencijal otpora, rekao je on. 

Patogeni koji napadaju

Mnogi lijekovi bili su daleko učinkovitiji u kombinaciji nego kad su se koristili sami. Prvi lijekovi razvijeni za HIV, kada su se koristili pojedinačno, brzo su prestali djelovati jer su se razvili otporni sojevi koji su mogli pobijediti napad lijekova. Napadajući patogene iz više uglova, kokteli droga čine evoluciju takvih varijanti manje vjerovatnom. Sada, kombinirani tretmani HIV -a godinama ostaju učinkoviti kod pojedinačnih pacijenata. 

Brojne druge kompanije rade na tabletama za liječenje Covida kroz različite pristupe. Pfizer Inc. je ovog ljeta započeo ispitivanje oralne terapije u kasnoj fazi i očekuje podatke prije kraja godine. Eksperimentalna terapija opaganiba izraelske kompanije Redhill Biopharma Ltd. smanjila je smrtnost u grupi pacijenata sa umjereno teškim Covidom, prema podacima objavljenim ranije ovog mjeseca. Sam Wellcome obećao je 8 miliona funti (11 miliona dolara) za projekat, nazvan Covid Moonshot, za pronalaženje lijeka koji bi blokirao ključni protein koji koronavirus koristi za replikaciju. 

Rano istraživanje objavljeno prošle sedmice pokazalo je da molnupiravir ima potencijal smanjiti stopu hospitalizacije i smrti za oko 50% u blagih do umjerenih pacijenata sa Covidom. Široko dostupna pilula protiv Covid -a mogla bi biti „izuzetno važna“ u zemljama u razvoju gdje je pristup bolnicama ograničen, a vakcinacije nisu dostupne, rekao je Farrar.

Postrojavanje

Zemlje se već postrojavaju kako bi osigurale zalihe lijeka Merck. Kompanija je rekla da će podnijeti američko odobrenje što je prije moguće, a vlasti EU -a za lijekove mogle bi započeti valjani pregled lijeka koji bi tamo mogao ubrzati čišćenje. 

Ipak, sprječavanje bolesti vakcinama ostaje bolja strategija od oslanjanja na liječenje, rekao je u srijedu savjetnik američkog predsjednika Anthony Fauci.

Zaklada Wellcome borila se za pravedniji pristup cjepivima, testovima i tretmanima za Covid-19, a financira se iz portfelja ulaganja od 29 milijardi funti (39 milijardi dolara). Farrar je govorio u intervjuu uoči konferencije Gesde, ženevskog akceleratora nauke i diplomatije, grupe koja pokušava zbližiti naučnike i političare.


Comments

Popular posts from this blog

Talibani su ubili ili nestali desetine bivših avganistanskih snaga, navodi grupa za ljudska prava

Bjegunac iz Sjeverne Koreje zarobljen nakon 40-dnevnog lova

Zelenski navodi plan državnog udara koji uključuje Ruse