Greta Thunberg Svetlani

Greta Thunberg Svetlani Tikhanovskaya: Evo favorita za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine,

Nobelov institut će u petak u glavnom gradu Norveške Oslu objaviti dugo očekivanu Nobelovu nagradu za mir 2021. godine, a mnoštvo imena-od aktivistkinje za borbu protiv klime Grete Thunberg do bjeloruskih opozicionih lidera, pa su čak i čuvari medija među onima koji su dobili savjet prestižnu nagradu. To je, međutim, ogromna igra pogađanja jer nije poznato da institut objavljuje uži izbor za razliku od nekih drugih Nobelovih priznanja. Nobelova nagrada za mir ove godine bit će objavljena u 09:00 GMT (oko 14:30 po indijskom vremenu) kada se drvena vrata glavne dvorane Nobelovog instituta zaškripe kako bi se ustupilo mjesto Berit Reiss-Andersen, predsjednici Norveškog Nobelovog komiteta, koja je proglasiće pobednika.


Nobelov odbor dobio je čak 329 nominacija ove godine, a imat će težak zadatak izabrati onoga ko će se 2021. godine smatrati najzaslužnijim za prestižnu čast. Među onima čija su imena izazvala najviše buke ove godine su -


> Nadzornici medija: Reporteri bez granica, Komitet za zaštitu novinara (CPJ) ili Međunarodna mreža za provjeru činjenica


> Nadzornik borbe protiv korupcije: Transparency International


> Bjeloruska opoziciona liderka Svetlana Tikhanovskaya i njene dvije saveznice, Maria Kolesnikova i Veronika Tsepkalo


> Ales Bialiatski, još jedan protivkandidat bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji se široko smatra autoritarnim, a njegova pretenzija na vlast na izborima u augustu 2020. lažna


> Aktivistice za klimatske promjene, poput Grete Thunberg, koja je bila TIME osoba godine godine 2019. i od tada je svake godine favorit za Nobelovu nagradu za mir.


> Aleksej Navaljni, jedan od najuticajnijih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, iako se njegovo ime ove godine manje povezuje.


> Svjetska zdravstvena organizacija također bi mogla biti potencijalni laureat ove godine, s obzirom na utjecaj koji je bolest koronavirusa (Covid-19) ostavila u ovom svijetu i pojavu globalnog autoriteta na povezanim protokolima.


> Drugi svjetski lideri - poput američkog predsjednika Joea Bidena, njemačke kancelarke Angele Merkel ili premijerke Novog Zelanda Jacinde Ardern, također se navode da će biti u utrci, prema časopisu TIME, ali stvar je u ovom trenutku potpuno spekulativna.


Ko god da pobijedi, još nije poznato hoće li laureat zbog pandemije moći otputovati u Oslo po nagradu. Nagrada - koja se sastoji od diplome, zlatne medalje i čeka od 10 miliona kruna (980.000 eura, 1,1 milion dolara) - tradicionalno se dodjeljuje 10. decembra, na godišnjicu smrti tvorca nagrade Alfreda Nobela 1896. godine. Nagrada za mir je jedina Nobelova nagrada koja se dodjeljuje u glavnom gradu Norveške.


Comments

Popular posts from this blog

Talibani su ubili ili nestali desetine bivših avganistanskih snaga, navodi grupa za ljudska prava

Bjegunac iz Sjeverne Koreje zarobljen nakon 40-dnevnog lova

Zelenski navodi plan državnog udara koji uključuje Ruse